Particip la Sărbători

În comuna Ponoarele păstrăm tradiția populară și sunteți invitații noștri pentru a putea să o transmitem generațiilor viitoare.

Sărbătoarea Liliacului

– în luna mai –

Sarbatoarea Liliacului

Se desfăşoară de obicei la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înflorit. Locul de desfăşurare este binecunoscuta „Pădure de liliac” aflată pe Valea Prislopului, rezervaţie unică în ţară având o suprafaţă de aproximativ 20 ha.

Sărbătoarea este dedicată în general primăverii, când natura se îmbracă în haine de sărbătoare şi, în special înfloririi liliacului, simbol al acestei localităţi.

Există poveşti care spun că aici se desfăşurau astfel de petreceri din timpuri străvechi. Cu toate acestea, nu există dovezi că ar fi fost o sărbătoare organizată după toate rigorile unei astfel de manifestări decât după anul 1961 când s-a amenajat un drum care leagă satul Ponoarele de Pădurea de liliac, în acelaşi timp fiind construite şi estradele din scândură şi beton pentru spectacole.

Sărbătoarea Liliacului a devenit celebră atât pentru cadrul deosebit în care se desfăşura (Pădurea de liliac) dar mai cu seamă datorită spectacolelor de muzică populară desfăşurate aici. Printre cei care au susţinut spectacole de-a lungul timpului se numără: Ansamblul „Banatul” din Timişoara, Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti, orchestra „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Ansamblul naţional „Lăutarii” din Chişinău – condus de maestrul Botgros dar şi solişti valoroşi precum: Maria Ciobanu, Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Domnica Trop, Angelica Stoican, Gheorghe Roşoga, Valeriu Sfetcu, Niculina Stoican, Petrică Mâţu-Stoian, Constantin Enceanu, Dinu Iancu-Sălăjanu şi alţii.

 

Festivalul „Ponoare, Ponoare”

– iulie/august –

Ponoare, PonoareEste atât festival cât şi concurs de muzică populară. Denumirea oficială şi completă este: Festivalul Concurs Naţional de Muzică Populară „Ponoare, Ponoare”.

Concursul se desfăşoară în două zile: prima este dedicată concursului propriu-zis, la care pot participa tineri interpreţi de muzică populară, grupaţi pe două categorii: solişti vocali şi solişti instrumentişti.
A doua zi este dedicată galei laureaţilor, unde câştigătorii primesc premii şi vor interpreta una sau două melodii din concurs.
Atât în prima zi, cât şi în a doua, după concurs, respectiv gala laureaţilor, au loc diverse recitaluri susţinute de cunoscuţi solişti de muzică populară sau dansuri populare executate de diverse ansambluri populare.

Festivalul-concurs se desfăşoară de obicei la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august în preajma sărbătorii de Sfântul Pantelimon. Primele trei ediţii (2006, 2007, 2008) s-au desfăşurat la Crovul Peşterii Ponoarele, situat între Podul lui Dumnezeu şi Peştera Ponoarele. Începând cu a IV-a ediţie, din 2009, locul de desfăşurare s-a schimbat, într-o poieniţă situată nu departe de Podul lui Dumnezeu, pe partea dreaptă a drumului care duce spre Isverna, din motive de siguranţă şi spaţiu.